Jak powinniśmy wyjść z postu Dr Ewy Dąbrowskiej?
Na poście warzywno-owocowym cieszymy się z rezultatów, ale łapie nas strach co dalej.
Na szczęście Beata Anna Dąbrowska pomaga nam poprzez książkę , która niedawno się ukazała i jest zatytułowana ,, dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej ''
Codziennie pytacie mnie jak wyjść i co jest w książce, a ja wszystkim nie jestem w stanie odpowiedzieć. Na szczęście mamy bloga, na którym możemy na stałe zapisać konkrety wyjścia, resztę musicie doczytać w książce, polecam kupić ponieważ jest tam wiele wskazówek i wyjaśnień dlaczego .....
Wyjście z postu w książce zostało opracowane jako Protokół wyjścia.
Ponieważ dla Was najistotniejsze rzeczy to : co mam jeść ??? Postaram się krótko i zwiężle przedstawić.
FAZA 1
Pierwszego dnia zaczynamy od 1000 kcal, w każdym kolejnym dniu zwiększamy o 200-300 kcal.
Czas jest uzależniony od celów terapii, może trwać od jednego do kilku dni, a nawet więcej.
Liczba posiłków: 3-4 w ciągu 8-12 godzin
Lista produktów w pierwszej fazie:
1.Warzywa zielone liściaste, krzyżowe, kiszonki, kiełki o niskiej zawartości węglowodanów netto.
2. Tłuszcze: oleje na zimno tłoczone (lniany, kokosowy, z awokado, oliwa z oliwek, ogórecznika, ostroplestu)
3. Domowy jogurt kokosowy z probiotykami, mleko i śmietana kokosowa
4. Algi, grzyby, kiełki, zioła
5. Nasiona i orzechy
6. Jaja od kur z wolnego wybiegu
7. Owoce: awokado, śladowe ilości owoców węglowodanowych
8. Bulion, wywar z ekologicznych kości, ryb.
FAZA 2
(1800 kcal)
Liczba posiłków: 3-4 w ciągu 8-12 godzin
Dodatkowe produkty jakie możemy dołożyć :
1. Ekologiczne masło klarowane
2. Ryby dziko żyjące lub ryby hodowlane z certyfikatem
3. Ekologiczne podroby
4. Rośliny strączkowe o niskiej zawartości węglowodanów netto jako dodatek do diety
2. Ryby dziko żyjące lub ryby hodowlane z certyfikatem
3. Ekologiczne podroby
4. Rośliny strączkowe o niskiej zawartości węglowodanów netto jako dodatek do diety
Przykładowe Menu:
Śniadanie: warzywa + jajko + 2 łyżki oliwy z oliwek+nasiona
Obiad: warzywa gotowane + 100g podrobów + 2 łyżki oleju kokosowego + łyżka masła klarowanego
Kolacja: warzywa + kromka chleba + masło klarowane +pasta rybna z awokado: 50 g ryby gotowanej + 0,5 awokado
FAZA 3
(1800 kcal)
Liczba posiłków: 3-4 posiłki w ciągu 8-12 godzin
Dodatkowo nowe wprowadzane produkty:
1. Ekologiczne mięso od zwierząt karmionych trawą : dziczyzna, królik, jagnięcina, przepiórka, gęś, kaczka, indyk, kurczak, wołowina, wieprzowina.
2. Nasiona roślin strączkowych
3. Kasze naturalnie bezglutenowe i ziarna naturalnie bezglutenowe: kasza gryczana, komosa ryżowa: kasza jaglana, amarantus, biały i brązowy ryż
4. Ekologiczne produkty mleczne
5. Owoce o niskim indeksie glikemicznym: borówki, kiwi, maliny, jeżyny, granat, ananas, melon, jabłko
Przykładowy jadłospis:
(1800 kcal)
Śniadanie : warzywa + 2 łyżki oliwy z oliwek + jajecznica z szynką i cebulką na oleju kokosowym
Przekąska: 200 ml jogurtu domowego + 1 łyżka nasion + jabłko
Obiad: warzywa + oliwa z oliwek + 100 g ryby + 2 łyżki oleju kokosowego
Kolacja: warzywa z dodatkiem 150 g roślin strączkowych + 1 łyżka oliwy z oliwek
Pamiętaj !
1. Wybieraj wszystko ekologiczne i z dobrego źródła , ograniczamy węglowodany, żywność musi być świeża.
2. Komponuj odpowiednio posiłki. Do każdego dodawaj warzywa, jaja, ryby, mięso, jedz z warzywami, nie łącz ich z kaszą.
3. Owoce serwuj oddzielnie.
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń