środa, 29 marca 2017

ZDROWE CIASTO Z KREMEM BEZ CUKRU

CIASTO Z KREMEM NA ZDROWO 

PRZEPIS


UWAGA !!! 
KASZĘ JAGLANĄ PRZED GOTOWANIEM PŁUCZEMY GORĄCĄ WODĄ I PARZYMY POZBĘDZIEMY SIĘ GORYCZKI.

SKŁADNIKI:

           OK 500 gram kaszy jaglanej - po ugotowaniu potrzebujemy 10 szklanek 250 ml.

                                   CIASTO:          5 szklanek kaszy jaglanej po ugotowaniu
                                                            100 gram suszonych daktyli
                                                            100 gram suszonych śliwek
                                                             2 banany
                                                             1 łyżka stołowa miodu z pasieki
                                                             ok 3 łyżki stołowe kakao
                                                             1 łyżeczka mała sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle i śliwki zalewamy wcześniej gorącym wrzątkiem , możemy także przepłukać zimną wodą zanim to zrobimy. Następnie blendujemy.
Kaszę łączymy ze składnikami i blendujemy i wykładamy na formę posmarowaną olejem kokosowym. Pieczemy w piekarniku 40 minut na 200 stopni.

                                        KREM: 
                                                            5 szklanek kaszy jaglanej po ugotowaniu
                                                            100 gram moreli suszonych
                                                            pół laski wanilii
                                                            1 banan
                                                            2 szklanki mleka kokosowego
                                                            2 kawałki ananasa świeżego
                                                            ćwiartka pomarańczy
                                                             2 łyżki stołowe miodu
                                                             3 kiwi pokrojone w plasterki
                                                             
                                                             PRZYGOTOWANIE:

Morele suszone wcześniej zalewamy wrzątkiem na 10 minut następnie blendujemy na mus.
Kaszę jaglaną łączymy z mlekiem kokosowym i blendujemy .
Wszystkie składniki razem łączymy i blendujemy na głatką masę.
Wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło zanim upiecze się spód.
Gdy ciemny spód się upiecze krem nakładamy na niego, ale wszystko musi być ostudzone i na wierzch kładziemy owoce sezonowe i jakie chcemy.

ZAPRASZAM NA FILM JAK PRZYGOTOWAĆ TO CIASTO:




ŻYCZĘ SMACZNEGO :) 



                                                            
                                                             

2 komentarze: