PASCHA WIELKANOCNA NA ZDROWO
PRZEPIS
PRODUKTY KUPUJĘ W e-SKLEPIE niżej link:
ZAPRASZAM NA FILM W KTÓRYM WSZYSTKO OPISUJĘ
SKŁADNIKI:
Połówka pomarańczy
5 szklanek kaszy jaglanej (szklanka ma 250ml)
1 szklanka plus 1 łyżka stołowa mąki kokosowej
1 łyżka miodu
cztery banany
300 gram malin
300 gram suszonych moreli
1 szklanka mleka kokosowego plus mleko kokosowe do gotowania kaszy rozcieńczać wodą
łyżka stołowa siemienia lnianego ( mielone)
2 łyżki stołowe kakao
2 łyżki stołowe oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 laski wanilii (wyskrobać ziarenka:))
PRZYGOTOWANIE ciasta:
Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym rozcieńczonym z wodą do miękkości ok 30 min,
W oddzielnym naczyniu namaczamy suszone morele w zagotowanej gorącej wodzie ok 10 minut i blendujemy je.
Pomarańczę dobrze myjemy, odzielamy od skórki i skórkę z połowy pomarańczy kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju kokosowym na patelni.
Po ugotowaniu kaszy dodajemy do niej pół pomarańczy, usmażoną skórkę z połowy pomarańczy, dwa banany, szklankę mleka kokosowego, wanilę, miód i mus z moreli - wszystko dokładnie blendujemy ze sobą na głatką masę i dodajemy łyżeczkę sody.
Ciasto jaglane przekładamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na ok 40-50 minut (sprawdzamy).
Ja piekłam na termoobiegu.
PRZYGOTOWANIE MUSU:
2 banany
łyżka siemienia lnianego
2 łyżki kakao
Wszystko ze sobą blendujemy.
PO UPIECZENIU CIASTA:
Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy i smarujemy musem czekoladowym następnie wykładamy na niego maliny lub inne kwaśne owoce jagodowe.
Ciasto wkładamy do lodówki żeby dobrze się zchłodziło wtedy jest najlepsze.
wypróbuję na święta ... koniecznie
OdpowiedzUsuńJa tez już nie mogę się doczekać, na pewno na święta upiekę :)
OdpowiedzUsuń