poniedziałek, 20 marca 2017

PASCHA WIELKANOCNA Z KASZY JAGLANEJ - PRZEPIS

PASCHA WIELKANOCNA NA ZDROWO

PRZEPIS



PRODUKTY KUPUJĘ W e-SKLEPIE niżej link: 

ZAPRASZAM NA FILM W KTÓRYM WSZYSTKO OPISUJĘ


SKŁADNIKI:

Połówka pomarańczy
5 szklanek kaszy jaglanej (szklanka ma 250ml)
1 szklanka plus 1 łyżka stołowa mąki kokosowej 
1 łyżka miodu
cztery banany
300 gram malin
300 gram suszonych moreli
1 szklanka mleka kokosowego plus mleko kokosowe do gotowania kaszy rozcieńczać wodą
łyżka stołowa siemienia lnianego ( mielone)
2 łyżki stołowe kakao
2 łyżki stołowe oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 laski wanilii (wyskrobać ziarenka:))


PRZYGOTOWANIE ciasta:


Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym rozcieńczonym z wodą do miękkości ok 30 min, 
W oddzielnym naczyniu namaczamy suszone morele w zagotowanej gorącej wodzie ok 10 minut i blendujemy je.
Pomarańczę dobrze myjemy, odzielamy od skórki i skórkę z połowy pomarańczy kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju kokosowym na patelni.
Po ugotowaniu kaszy dodajemy do niej pół pomarańczy, usmażoną skórkę z połowy pomarańczy, dwa banany, szklankę mleka kokosowego, wanilę, miód i mus z  moreli - wszystko dokładnie blendujemy ze sobą na głatką masę  i dodajemy łyżeczkę sody.
Ciasto jaglane przekładamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na ok 40-50 minut (sprawdzamy). 
Ja piekłam na termoobiegu.

PRZYGOTOWANIE MUSU:

2 banany
łyżka siemienia lnianego
2 łyżki kakao
Wszystko ze sobą blendujemy.

PO UPIECZENIU CIASTA:

Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy i smarujemy musem czekoladowym następnie wykładamy na niego maliny lub inne kwaśne owoce jagodowe.
Ciasto wkładamy do lodówki żeby dobrze się zchłodziło wtedy jest najlepsze.

WŁAŚCIWOŚCI KASZY JAGLANEJ:

Antynowotworowa, przeciwzapalna, dostarcza:Witaminy: A, D, B6, B1, B12,WAPŃ, MAGNEZ, ŻELAZO, POTAS, BŁONNIK, KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA3. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci.


SMACZNEGO :)


2 komentarze:

  1. wypróbuję na święta ... koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez już nie mogę się doczekać, na pewno na święta upiekę :)

    OdpowiedzUsuń