CUKIER
FAKTY NASZEJ CYWILIZACJI
1. JAK POWSTAJE CUKIER ?
Cukier powstaje z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej.
W naszym kraju jest to głównie burak cukrowy.
Pierwszym procesem jest mycie i ścieranie przez maszyny , następnie buraki są parzone w gorącej wodzie przez ok 1,5 godziny i dalej przerabiane
(czyli od początku są poddane wysokiej temperaturze).
Do cukru dodawane są związki chemiczne : FORMALDEHYD- TRUJĄCY, DUSZĄCY, o potwierdzonych RAKOTWÓRCZYCH właściwościach GAZ.
W następnym etapie produkcji sok zostaje połączony z wodą wapienną, czyli nasyconym, wodnym roztworem wodorotlenku wapnia oraz gazem z dwutlenkiem węgla, który powodują kolejne zmiany w cząsteczkach naturalnych cukrów. To tzw. karbonatacja, pod koniec której czasem dodaje się jeszcze węglan sodu i siarkę.
W dalszym ciągu jest to jednak sok, który nie jest atrakcyjny dla konsumenta.
W fabryce zostaje zagęszczony przez odparowanie wody w ogromnych zbiornikach i zostaje wrzucony do krystalizatorów, gotowany, wirowany, moczony i suszony.
Tak powstaje surowy cukier, który nie jest jednak biały, ale brudnobrązowy.
Dlatego w kolejnym etapie zostaje wybielony za pomocą kwasu fosforowego i wodorotlenkiem wapnia, czyli wapnem gaszonym używanym w budownictwie.
Z naturalnego cukru zawartego w buraku, tak naprawdę nie zostaje nic.
Mamy za to doskonałą chemiczną słodką substancję.
ZDZIWIENI ???
Ja byłam bardzo, jak się dowiedziałam.
2. CO ROBI NASZ ORGANIZM ?
Po spożyciu tego białego cukru - chemicznie zmodyfikowanego fragmentu większej całości, bez żadnych osłon i hamulców, natychmiast przedostaje się do krwi.
Nasza trzustka "wpada w panikę" i zaczyna wydzielać zwiększoną ilość insuliny, żeby zneutralizować ten nagły atak cukru.
W tym momencie właśnie wydaje nam się, że mamy więcej siły.
Insulina ratując nasz organizm upycha w nim cukier gdzie się da i opadamy z sił bo mamy za mało cukru we krwi, czujemy się bardziej zmęczeni, przygnębieni w depresji.
Zauważcie, że, gdy jemy dużo słodyczy wtedy w te dni czujemy się gorzej, dopada nas depresja.
Serotonina, czyli hormon szczęścia poprzez zjedzenie cukru jest wytwarzana sztucznie w naszym organizmie, co upośledza jego pracę, wynikiem tego są stany depresyjne i pesymizm.
Poprzez jedzenie cukru nasz organizm nie trawi i tyje, co dodatkowo pobudza nas do depresji.
3. JAK NASZE DZIECI REAGUJĄ NA CUKIER ?
Są agresywne
Mają brak koncentracji
Brak zapamiętywania
Nadpobudliwe
Wydają się nie do opanowania
4. CUKIER UPOŚLEDZA
Mózg
Układ odpornościowy
Układ nerwowy
Potęguje stres
Prowadzi do depresji
Powoduje próchnicę i psucie zębów
Wywołuje cukrzycę
Doprowadza do otyłości
Sprzyja pasożytom i Candidzie (karmi je)
Blokuje bakterie żerne
(odpowiedzialne w organizmie za zdrowienie - zostają zahamowane nawet gdy zjemy jednego cukierka).
ZACHĘCAM DO WŁASNYCH PRZEMYŚLEŃ NAD TYM ZAGADNIENIEM.
Zapraszam na film w tym temacie :
POZDRAWIAM :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz