czwartek, 2 lutego 2017

CUKIER - FAKTY NASZEJ CYWILIZACJI

CUKIER
FAKTY  NASZEJ  CYWILIZACJI


1.  JAK POWSTAJE CUKIER ?

Cukier powstaje z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. 
W naszym kraju jest to głównie burak cukrowy.
Pierwszym procesem jest mycie i ścieranie przez maszyny , następnie buraki są parzone w gorącej wodzie przez ok 1,5 godziny i dalej przerabiane 
(czyli od początku są poddane wysokiej temperaturze).
Do cukru dodawane są związki chemiczne : FORMALDEHYD- TRUJĄCY, DUSZĄCY, o potwierdzonych RAKOTWÓRCZYCH właściwościach GAZ. 
W  następnym etapie produkcji sok zostaje połączony z wodą wapienną, czyli nasyconym, wodnym roztworem wodorotlenku wapnia oraz gazem z dwutlenkiem węgla, który powodują kolejne zmiany w cząsteczkach naturalnych cukrów. To tzw. karbonatacja, pod koniec której czasem dodaje się jeszcze węglan sodu i siarkę.

W dalszym ciągu jest to jednak sok, który nie jest atrakcyjny dla konsumenta.
W fabryce zostaje zagęszczony przez odparowanie wody w ogromnych zbiornikach i zostaje wrzucony do krystalizatorów, gotowany, wirowany, moczony i suszony.
 Tak powstaje surowy cukier, który nie jest jednak biały, ale brudnobrązowy.
Dlatego w kolejnym etapie zostaje wybielony za pomocą kwasu fosforowego i wodorotlenkiem wapnia, czyli wapnem gaszonym używanym w budownictwie.
Z naturalnego cukru zawartego w buraku, tak naprawdę nie zostaje nic. 
Mamy za to doskonałą chemiczną słodką substancję.

ZDZIWIENI ???
Ja byłam bardzo, jak się dowiedziałam.

2. CO ROBI NASZ ORGANIZM ?

Po spożyciu tego białego cukru - chemicznie zmodyfikowanego fragmentu większej całości, bez żadnych osłon i hamulców, natychmiast przedostaje się do krwi.
 Nasza trzustka "wpada w panikę" i zaczyna wydzielać zwiększoną ilość insuliny, żeby zneutralizować ten nagły atak cukru.
W tym momencie właśnie wydaje nam się, że mamy więcej siły.
Insulina ratując nasz organizm upycha w nim cukier gdzie się da i opadamy z sił bo mamy za mało cukru we krwi, czujemy się bardziej zmęczeni, przygnębieni w depresji.

Zauważcie, że, gdy jemy dużo słodyczy wtedy w te dni czujemy się gorzej, dopada nas depresja.
Serotonina, czyli hormon szczęścia  poprzez zjedzenie cukru jest wytwarzana sztucznie w naszym organizmie, co upośledza jego pracę, wynikiem tego są stany depresyjne i pesymizm.
Poprzez jedzenie cukru nasz organizm nie trawi i tyje, co dodatkowo pobudza nas do depresji.

3. JAK NASZE DZIECI REAGUJĄ NA CUKIER ? 

Są agresywne
Mają brak koncentracji
Brak zapamiętywania
Nadpobudliwe
Wydają się nie do opanowania

4. CUKIER UPOŚLEDZA

Mózg
Układ odpornościowy
Układ nerwowy
Potęguje stres
Prowadzi do depresji
Powoduje próchnicę i psucie zębów
Wywołuje cukrzycę
Doprowadza do otyłości

Sprzyja pasożytom i Candidzie  (karmi je) 
Blokuje bakterie żerne 
(odpowiedzialne w organizmie za zdrowienie -  zostają zahamowane nawet gdy zjemy jednego cukierka).

ZACHĘCAM DO WŁASNYCH PRZEMYŚLEŃ NAD TYM ZAGADNIENIEM.

Zapraszam na film w tym temacie : 

POZDRAWIAM :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz